06 24 79 42 49 praktijk@wietskespruit.nl

Behandelingen

Bij veelvoorkomende thema’s zoals problemen met zelfvertrouwen, sociale- en communicatieve vaardigheden, angsten, somberheid en depressie, school- en studiesituaties, pestsituaties, agressieregulatie of hooggevoeligheid worden onderstaande therapiën ingezet.

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een combinatie van gesprekstherapie en gedragstherapie. CGT wordt in Nederland veel toegepast omdat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat het in vele situaties effectiever is dan andere therapievormen en behandelingen. Daarbij is het een kortdurende (12 tot 15 sessies), gestructureerde therapievorm die hoofdzakelijk gericht is op het heden en de toekomst.

De basis van CGT wordt gevormd door het verband tussen gedachten, gevoelens en gedrag. De manier waarop iemand denkt kan volgens CGT de oorzaak zijn van psychische problemen zoals angst, somberheid/depressie, agressie, onzekerheid.

Het verhaal van het kind is van belang. Samen komen we er achter hoe de ‘foute’ denkgewoonte (irrationele gedachten) zijn ontstaan en hoe je ze kunt omvormen tot helpende gedachten. Hierdoor kunnen negatieve gevoelens afzwakken of verdwijnen en zal het gedrag kunnen veranderen. Om zover te komen maken we bij CGT gebruik van specifieke cognitieve oefeningen en huiswerkopdrachten.

Oplossingsgerichte Therapie

Oplossingsgerichte Therapie (OT) is fundamenteel anders dan vele andere therapieën omdat het zich niet richt op het probleem, maar op wat je wilt bereiken, je doel of je wens. Je competenties en sterke kanten worden benadrukt en vervolgens gericht ingezet om nieuw gedrag aan te leren.

Door middel van vragen, waaronder de ‘Wondervraag’ gaan we samen bedenken hoe je in kleine stappen je doel kunt bereiken. In plaats van het geven van adviezen worden er vooral vragen gesteld. Wat wil je bereiken? Wat voor verschil zou dat maken? Wat werkt al? Wat heb je nog meer nodig? Wie kunnen je bijstaan? Kids’ Skills is de oplossingsgerichte methode voor kinderen van 4-11 jaar. Mission Possible is de oplossingsgerichte methode voor jongeren vanaf 12 jaar én voor volwassenen.

Een meta-analyse van Corcoran en Pillai (2009) van tien studies laat zien dat met oplossingsgerichte therapie bij diverse doelgroepen, waaronder ouders met problemen in de opvoeding van hun kind, positieve resultaten te behalen zijn.